Izleti

MOSTAR

Grad Mostar je glavno kulturno, političko i financijsko središte Hercegovine. Već na prvi pogled i doživljaj ovog prekrasnog grada osjetit ćete mnoštvo različitosti koje ga čine posebnim. Njegova posebnost je u tome što se u njegove ulice utkao duh različitih civilizacija koje su ovdje boravile, duh koji se osjeća u mnoštvu mladih gostoljubljivih ljudi kao i u njegovoj arhitekturi. Ovaj prelijepi grad je oduvijek je bio i ostao – grad mostova i grad mladosti.
Okupan suncem i nestvarnim prizorom zelenila i prirode, Mostar svake godine mami tisuće posjetitelja. Prožet cvijećem i obajsan zrakama sunca većinu dana u godini stvara lijepu i nestvarnu sliku koja nadahnjuje. Ima ugodnu mediteransku klimu i jako je blizu prekrasnim destinacijama Jadranskog mora.
U gradu i njegovoj blizini se nalaze jedinstveni objekti kulturno-povjesnog značaja od kojih treba posebno istaknuti Stari most, koji spaja lijevu i desnu obalu hercegovačkog bisera – rijeke Neretve. Kao grad posjeduje kompletnu prostornu infrastrukturu, cestovni i željeznički promet/saobraćaj i modernu zračnu luku/aerodrom. Mnoštvo prekrasnih parkova, sportskih terena, muzeja, galerija i clubova čine ga za život idealnim, ljudima nudi pozitivna ushićenja koja se dugo pamte.

POČITELJ

Počitelj je povijesno naselje orijentalno-mediteranskog karaktera smješteno u dolini rijeke Neretve i jedna od najljepših kulturno-povijesnih cjelina u Bosni i Hercegovini.
Znamenitosti koje možete vidjeti u Počitelju su :
• Počiteljska utvrda je izgrađena između 15. i 18. stoljeća, s intervalima kada je gradnja bila obustavljena. Izvorna srednjovjekovna jezgra grada je najstariji ograđeni dio, gdje se dvije faze izgradnje mogu se identificirati: stariji, unutarnji grad ili utvrda (toranj s malim unutarnjim dvorištem – donjon) s kraja 14. stoljeća, s kasnijim dodacima, izmjenama i pojačanjima iz druge polovine 15. stoljeća.
• Šišman Ibrahim-pašina ili Hadži Alijina džamija predstavlja jedno od najuspješnijih osvarenja klasičnog osmanskog stila jednoprostornih potkupolnih džamija u BiH. Prema svom natpisu, sagrađena je hidžretske 970. godine (1562.-63. godine), a podigao ju je Hadži Alija. Džamija zauzima istaknuto mjesto u urbanom tkivu grada i prirodnom okružju.
• Šišman Ibrahim-pašin han je izgrađen oko 1665. godine. Spada u prizemne tipove hanova (odmorište) i izgrađen je oko središnjeg područja s konjskim stajama.
• Kuća Gavrankapetanovića je kompleks od dvije manje i jedne veće zgrade (s podjelom na selamluk, tj. prostorom za muškarce, i haremluk, prostor za žene) izgrađen tijekom 16. i 17. stoljeća.

BLAGAJ

Blagaj je naseljeno mjesto u sastavu općine Mostar. Ispod naselja se nalazi izvor Bune, koji je najveći krški izvor u Europi (Vrelo Bune). Pored njega se nalazi čuvena sufijska tekija, a u njegovoj okolici su prapovijesno nalazište Zelena pećina, ribogojilište i restorani, te dvorac iz 15. stoljeća, dok se u samom mjestu nalaze brojne građevine koje su proglašene za nacionalni spomenik BiH. Dana 12. studenoga 2007. godine Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine je nominiralo Blagaj za upis na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Europi.
Povijesni izvori često spominju srednjovjekovnu utvrdu Blagaj (Bona ili Stjepangrad) kao zasebnu teritorijalnu cjelinu, odvojenu od naselja Blagaj.

MEĐUGORJE

Međugorje je jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta u svijetu, smješteno u blizini grada Čitluka, u južnom dijelu Bosne i Hercegovine. Broji oko 4300 stanovnika, a postalo je poznato kroz ukazanja Djevice Marije, koja se kao fenomen počela javljati 1981. godine. Od tada je ovo hercegovačko mjesto, uz Sarajevo, jedan od najposjećenijih turističkih centara Bosne i Hercegovine, koje godišnje obiđe oko milion katolika iz cijelog svijeta. Za razliku od marijanskog svetišta u francuskom Lourdesu, koji je sa šest miliona turista-vjernika postao pravi komercijalni raj za domaće ugostitelje, međugorsko svetište je još uvijek zadržalo svoj prvobitni šarm, u kojem hodočasnici nalaze mir u vjeri. Centar okupljanja u Svetištu kraljice mira, kako se međugorsko svetište službeno zove, je crkva sv. Jakova u centru mjesta.

SARAJEVO

Sarajevo je glavni grad Bosne i Hercegovine, njena metropola i njen najveći urbani, kulturni, ekonomski i prometni centar, glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine i sjedište Kantona Sarajevo.
Kroz grad protiče rijeka Miljacka, a u neposrednoj blizini grada je i izvorište rijeke Bosne, sa popularnim izletištem Vrelom Bosne. Oko grada su olimpijske planine: Jahorina, Bjelašnica, Igman, Treskavica i Trebević, koji su posebno tokom zimskih mjeseci omiljena izletišta Sarajlija i turista iz cijeloga svijeta.
Danas, u vremenu posljeratne izgradnje, Sarajevo je najbrže rastući grad u Bosni i Hercegovini. Turistički vodič Lonely Planet svrstao je 2006. godine Sarajevo na 43 mjesto najljepših gradova svijeta, a 2009. je Sarajevo jedno od deset gradova koje je vrijedno posjetiti.
Sarajevo se može pohvaliti dobro očuvanim starim trgovačkim dijelom grada, Baščaršijom, koja je nastala u periodu osmanlijske vladavine u Bosni i Hercegovini. Ovaj dio grada obiluje jedinstvenim arhitektonskim ostvarenjima osmanlijske gradske arhitekture, među kojima su brojne potkupolne džamije, te tradicionalne forme orijentalne arhitekture poput: konaka, hanova i bezistana. Nakon barbarskih razaranja tokom proteklog rata, Baščaršija je ponovo obnovljena na opću radost Sarajlija i njihovih gostiju.
KRAVICE

U najinteresantnije prirodne znamenosti regije sigurno spada vodopad Kravice, udaljen oko 40 km od Mostara. Voda rijeke Trebižat na tom mjestu se razuđuje i pada sa visine od 30 metara stvarajući prirodni amfiteatar širine 150 metara, stvarajući prirodnu pretstavu koja podsjeća, naravno u mnogo manjoj mjeri, na slapove Nijagare.U ljeto ga obično posjećuju ljubitelji raftinga I lokalno stanovništvo i idealno je mjesto za odmor i zabavu u prirodnom netaknutom ambijentu sa konstantnim zvukom vodopada u pozadini. U blizini vodopada nalazi se i mala pećina u kojoj se mogu vidjeti stalaktiti od kalcijum karbonata, stari mlin i brodić. Rijeka Trebižat omogućava I prijatne izlete u kanuu, koje organizuju lokalni iskusni operateri, u dužini od 10 km i po cijeni od 35 Eura po osobi (uključujući vodiča, kanu i opremu). Ovakvo što ne treba propustiti, jer će vam se frenetični ritam svakodnevnog života u ovom ambijentu činiti samo dalekim sjećanjem.
RAFTING NA NERETVI

Neretva je brza, pjenušava, zelena i bistra rijeka, koja u kanjonu uzvodno od Konjica adrenalinom napunjenim rafterima pruža neponovljiv doživljaj. Posljednih deset godina rafting na Neretvi doživio je naglu ekspanziju.
Organizirano je i nekoliko natjecanja u okviru Prvenstva BiH, ali je gornji tok Neretve ipak prvenstveno vrhunski turistički užitak. Od Glavatičeva do Konjica vozi se najinteresantnija rafting tura na Neretvi sa nekoliko divljih dijelova i spada u najatraktvnije rijeke u Evropi sa stepenom težine 2-3. Dužina staze je oko 23 km i plovidba traje oko 5 sati sa prelijepim kanjonom i vodopadima, koji se vide prilikom spuštanja.
Tokom plovidbe Neretvom rafteri mogu da uživaju u odmoru i ljepotama Malog i Velikog kanjona, uz netaknutu prirodu i prizore koji nisu vidljivi sa puta, kao i u četiri adrenalinska brzaka, koji su poredani tako da je svaki naredni ekstremniji od predhodnog. Skiperi koji upravljaju čamcima obučeni su profesionalci i sigurno će prevesti posadu od starta do cilja. Raftingom na Neretvi se bavi dvadesetak agencija. Za one koji traže više adrenalina pravo vrijeme za rafting su april i maj sa visokim vodostajom Neretve.
POSJET SNJEŽNOJ KUĆI RUIŠTE I BRDSKI BICIKLIZAM NA RUIŠTU

Okružen Munika borovima, endemskim i danas vrlo rijetkim drvetom, glasi kao jedan od najbogatijih prostora kisikom u ovom dijelu Europe. Uživajte u svijetlo plavom nebu, toplim ljetnim danima i hladnijim ljetnim noćima.Sve ljubitelje skijanja posebno raduje zima kada je Rujište u svom najvećem sjaju. Zbog svih svojih čari Rujište je postalo nezaobilazna destinacija. Većina posjetilaca obvezno posjeti i Snježnu kuću ruište gdje uživa u prekrasnom pogledu na netaknutu prirodu bilo da je ljeto ili zima , i naravno posebno biranim delicijama koje ovaj restoran nudi. U raznovrsnoj ponudi, između ostalog možete iskusiti i tradicionalna hercegovačka jela. U sklopu Snježne kuće imamo posebne ponude za popularni brdski biciklizam. Ako ste u potrazi za posebnim izazovom ili rekreacijom,onda je brdski biciklizam pravi izbor za vas! Iskusite neobrađene i raznovrsne šumske ceste. Kada dostignete svoj cilj uživajte u nagradi- pogledu na prekrasni prirodni krajolik. Snježna kuća vam osigurava sigurno spremište za biciklo, alat za sitne popravke bicikla a ukoliko planirate planinski biciklizam sa prijateljima ili grupom rado ćemo se pobrinuti i za potrebnu dozu energije u vidu mnogobrojne ponude jela uz posebne popuste.
GORANCI

Na svojih 700 metara nad morem, 12 kilometara sjeverozapadno od Mostara i nešto više od Širokog Brijega, Goranci čine jedinstvenu prirodnu oazu koja pruža mir i zadovoljstvo svima koji posjete ovaj prirodni biser netaknutog i lijepog krajolika… Goranci danas imaju 12 000 metara staza za šetnju, vožnju biciklom ili jahanje konja što privlači sve veći broj ljubitelja prirode i rekreacije.Dovoljno je samo doći i besplatno kod ljubaznog osoblja konobe Goranci ‘zadužiti’ biciklo i provozati se lijepo uređenim stazama kroz zelene livade i šumarke a onda isprobati hercegovačke specijalitete koje spremaju odlični kuhari restorana Goranci.Ako niste ljubitelj biciklizma ili jahanja konjima Goranci imaju svoj Park Doline sa odličnim šetnicama kroz šumarak gdje možete uživati i odmarati na postavljenim klupama ili promatrati prirodu sa ‘pogledače’. Restoran konoba Goranci otvoren je u proljeće 1993. godine. Nalazi se na 700 metara nadmorske visine. Već od samih početaka postala je nezaobilazna postaja svih izletnika željnih čistog zraka i domaće kuhinje.Konoba ima bogatu i raznovrsnu ponudu domaće kuhinje i jela ispod sača. Ugodno ozračje, ljubazno osoblje te vrhunski kulinarski specijaliteti ono je po čemu ćete prepoznati konobu Goranci.